TikTok – fra underholdning til markedsføring

Vi har vært igjennom en pandemi i over ett år, og det har preget mange sine livssituasjoner når det kommer til arbeidslivet. Langvarige permitteringer, konkurs og nedstenginger av organisasjoner og bedrifter har ført til at flere har mistet arbeidsplassen sin, og har stått uten arbeid i over lengre tid. Noe jeg bemerket meg etter bare noen måneder etter Covid-19 inntraff Norge og ting i arbeidslivet eskalerte, var at flere startet å produsere hjemmelagde produkter og lagde sin egen lille bedrift. Selvfølgelig, det kreves at du er kreativ, nøysom og en del perfeksjonist når det kommer til å produsere noe eget og selge det – for da står alt ansvaret på deg når det kommer til fornøyde kunder, levering og garantier. Men, de som klarte å markedsføre seg på riktige kanaler og fikk tydelig frem deres budskap – de gjorde litt av en jobb!

Dette er noen av produktene som flere har latt seg inspirere til å produsere og selge selv. Det siste året har det spesielt vært mye av håndsydde produkter og hjemmelagde lys i forskjellige former som har florert på flere sosiale kanaler.

Jeg er 25 år gammel og må ærlig si at jeg er veldig aktiv på sosiale medier. Selv om jeg med årene har lagt fra meg kleine oppdateringer om livssituasjoner på Facebook, og poste daglig et bilde på Instagram så er jeg absolutt interessert i hva alle andre legger ut. Under pandemien ble jeg i tillegg introdusert for den verdenskjente underholdningsplattformen TikTok – og selvfølgelig så var jeg en av de som ble avhengig. Videoer om hjemløse hunder som får seg et hjem, politiske ytringer som skaper engasjement og dansevideoer er en god blanding som har formet mine algoritmer til å vise meg et bredt spekter av forskjellige videoer. Noe jeg fant veldig interessant var profilene som er små bedrifter drevet av enkeltpersoner som prøver å markedsføre seg best mulig på denne plattformen. Ettersom jeg studerer markedsføring så var jeg noe skeptisk til om TikTok var den beste kanalen for dette, men igjen så må det muligens være den beste kanalen for akkurat små bedrifter å markedsføre seg på?

«Feliciashandmade» er ei jente som lager og produserer egne soya-lys i stilige former og ulike design. Jeg kom over denne profilen for kun noen måneder siden og det er moro å følge henne på TikTok, da en kan se hele prosessen med videoer om hvordan hun lager produktene sine.

Hva er TikTok?
TikTok er en digital plattform der en kan lage korte videosnutter på 15-60 sekunder, og legge på opptil flere redigeringseffekter som tekst og musikk. En oppretter seg en bruker som gjør at man kan legge ut videoer, se andre sine videoer, som gjør at en kan like, dele og kommentere.

Du kan finne omtrent alt av videoer inne på plattformen. En kjent trend er å publisere dansevideoer, imens andre liker å legge ut videoer der de lager mat, såkalte «lifehacks» med tips og råd, relevante ting som skjer i samfunnet – og mye, mye mer! Ifølge Tenkdigitalt, så er TikTok et relativt nytt sosialt medium som har blitt mer populært de siste årene fra den ble lansert i 2018. Målgruppen er den yngre garde opptil 35 år, der det spekuleres i om grunnen til dette er fordi de eldre ikke enda har kunnskapen om hva plattformen tilbyr av tjenester, eller hvordan den fungerer. Likevel har plattformen hver måned over 800 millioner brukere(!) noe som gjør den svært aktuell som en markedsføringskanal for flere bedrifter og organisasjoner.

Hvorfor bør små bedrifter bruke TikTok som en markedsføringskanal?
Noe som er et kjennetegn ved små bedrifter er at de ofte er i en oppstartingsfase, eller i en prosess av merkevarebygging. Sistnevnte vil si at en bedrift jobber med å skaffe kjennskap og kunnskap rundt merkevaren, som vil være med på å øke kundebase og salgsomsetning. Nøkkelen til å lykkes med dette er å kunne markedsføre seg godt og på de riktige digitale kanalene.

Om du og din bedrift ikke har kjennskap til TikTok anbefaler jeg deg å se denne videoen som en introduksjon.

I Norge er det rundt 50.000 nordmenn som laster ned appen i måneden (Statista, 2019) og dette vil bare øke med årene som kommer. TikTok er en av kanalene som det vil være effektivt å markedsføre seg på, ettersom det er et bredt spekter av aldersgrupper som er aktive brukere. Det er flere kjente profileringsprofiler i Norge i ulik alder som er aktive brukere av appen, blant annet Marcus og Martinus (4.300.000 følgere) og Herman Flesvig (351.900 følgere). Det ser ut til at flere av de kjente profilene tar i bruk plattformen, både for å dele eget innhold men også annonserte avtaler. Dette gjør det også mulig for din bedrift å videreføre egen eide medier på TikTok, til å benytte seg av influensermarketing. I tillegg er plattformen den sosiale mediekanalen med høyest engasjement, noe som kommer godt med når en skal eksponere forbrukerne med reklame.

Nøkkeltall for TikTok:

 • I 2019 ble appen lastet ned 738 millioner ganger
 • I 2020 og 2021 var appen den 7 mest brukte i hele verden.
 • En bruker daglig i gjennomsnitt rundt 45 minutter på appen.
 • Appen er tilgjengelig på 39 språk og i 150 land.

Det er flere typer bedrifter som bør vurdere å ta i bruk TikTok som en markedsføringskanal, men som oftest er det de nyetablerte små bedriftene som ikke har midler for å benytte seg av betalte medier. Det vil derfor være mest lønnsomt å starte opp med markedsføring som kommer av eide- og som kan utrette seg til å bli fortjente medier. Noe en bør ha i minne før en skal opprette markedsføring på plattformen er at den skiller seg ut fra innhold som en ellers ville ha publisert på andre kjente kanaler. Selve annonser på TikTok tar opp hele skjermen på telefonen (slik som Snapchat), derfor er det veldig viktig at en tilpasser budskapet og formatet slik at det blir helt optimalt.

Her er noen informerende tips til hva du bør fokusere på før du legger ut annonsering på TikTok:

 • Filstørrelse: Opp til 287.6 MB (iOS) og 72 MB (Android) i størrelse
 • Asset dimensjoner: 1080 x 1920 
 • 150px margin på topp og bunn, 64px margin på hver side
 • Oppløsning: 9:16 aspect ratio
 • Filtype: MP4 eller MOV fil
 • Videokode: H.264 encoded
 • Vertikal video er foretrukket, men horisontal er tillatt

Hvilken digital markedsføringskanal bør en ny og liten bedrift benytte seg av?
…TikTok selvfølgelig! Det finnes opptil flere kjente kanaler som vil være relevante og nyttige for markedsføring, blant annet Facebook, Instagram og Snapchat. Likevel tilbyr TikTok noe helt eget som skiller seg ut fra de andre, ved at du kan produsere og optimalisere egne videoer, få kommentarer, delinger og likes som kan spre seg virtuelt, noe som bygger opp til at flere kan bli eksponert for det du deler på profilen din. TikTok har definitivt gått fra å være en underholdningskanal der en har danset og lært nye ting, til at flere har sett verdien av å kunne markedsføre seg der. Jeg tar meg selv i å se på annonser som kommer opp fra kjente og ukjente, som deler anbefalinger og meninger om ulike produkter (som jeg i tillegg har latt meg kjøpe, hehe). Dette kommer mye av at en får se video fremfor bilde, noe som gjør innholdet mer ekte og troverdig.

Om du er i en oppstartingsfase, under merkevarebygging eller har en glimrende idé om å kunne starte noe eget – vurder TikTok som en markedsføringskanal du kan ta i bruk, og test den ut før du bestemmer deg for et valg!

Kilder

 • Tenk digitalt. u,å. «Hvordan bruke TikTok til markedsføring»
  https://tenkdigitalt.no/blog/tiktok/
 • Influencermarketinghub. 2021. «TikTok statistic – Revenue, Users & Engagement Stats»
  https://influencermarketinghub.com/tiktok-stats/
 • Samland, Stine. 2020. «Slik kan ditt selskap bruke TikTok som markedsføringskanal»
  https://blogg.knowit.no/experience-no/tiktok-som-markedsforingskanal
 • Datareportal. 2021. «Digital 2021 April Global Statshot Report«
  https://datareportal.com/reports/digital-2021-april-global-statshot

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *