Prosessen av å lansere en egen nettbutikk

De siste månedene har jeg vært opptatt med å opprette og lansere en egen nettbutikk med min eksamensgruppe. Dette er en del av eksamen i Karl Philip Lund sin bolk som omhandler e-varehandel innenfor digital markedsføring. Jeg er stolt og takknemlig for å være en del av det vi har produsert og lansert, og er mange erfaringer rikere når det kommer til å lage en nettbutikk, og ta i bruk digitale verktøy innad i prosessen.

Jeg presenterer derfor Genuint. En nettbutikk som selger egne handlenett, som skal være et mer bærekraftig alternativ for plastposer. Det skal sies at handlenettene er laget av 100% bomull, og at tanken bak Genuint er å fremme å ta mer (enkle) bærekraftige valg. Jeg håper du vil ta en titt!

Refleksjonsnotat
Under selve prosessen med å opprette og lansere nettbutikken har jeg skrevet et refleksjonsnotat som jeg legger ved.

For denne gruppeeksamen var jeg litt ekstra spent, men også noe stresset ettersom den gikk ut på å opprette en egen nettbutikk. Heldigvis har jeg tidligere i semesteret jobbet i lag med den samme gruppen, og dynamikken mellom oss er god, vi lytter på hverandre, og diskuterer tanker som har utviklet seg til gode idéer. Dette har vært en viktig faktor for at vi har klart å samarbeide godt, da ingen av oss hadde noen tidligere erfaring med det å opprette en nettbutikk. Det har vært nedturer, oppturer, skuffelser, mye glede og svært lærerikt.

Oppstart med idémyldring
Vi var en del frem og tilbake med hva vi ønsket av nettbutikken, og var inne på tanker om drop-shipping, produsere og selge noe eget, eller opprette en nettbutikk for en virksomhet. Vi fant raskt ut av at vi ikke ønsket å benytte oss av drop-shipping, da vi var usikre på kvalitet på produktene, og hvor lang tid det ville ta med levering grunnet av Covid-19. Etter vi la fra oss denne tanken, kom vi i kontakt med en norsk kvinne som solgte strikkeoppskrifter digitalt. Vi fremla hvordan vi ønsket å forme nettbutikken for henne, og at vi kunne være til god hjelp for å bygge opp hennes følgerbase og salgsomsetning. Like etter fikk vi beskjed om at kvinnen ikke ønsket å utrede en nettbutikk likevel, ettersom hun har en fast jobb ved siden av, og at det ville bli mye jobb for henne å ta over nettbutikken etter vi var ferdige med eksamen.

Da var vi ved startstreken igjen, og motivasjonen var laber ettersom vi nå hadde møtt på vårt første «problem», og vi måtte komme med en ny plan for nettbutikken. Ved selve oppstarten hadde vi diskutert mulighetene for å selge en «tote bag», da vi alle benytter oss av dette, men var enige om at vi savner et produkt uten overflødig reklame. Vi gjorde research etter noe som kunne ligne på det produktet vi alle ville gå med, men det var lite utvalg, og det vi fant var satt til svimlende priser. Vi kom derfor til en felles beslutning der vi ble enige om å opprette en nettbutikk der vi skulle selge «tote bag», da det var lite konkurranse på markedet. En viktig faktor var prissetting og design med tanke på at det skulle være aktuelt for enhver anledning, og til alle kjønn.

Planlegging av merkevaren
Vi ønsket å fremme produktet som et annet alternativ for plastposer, da vi ble inspirert av Cecilie Staude sin bolk om bærekraft tidligere i semesteret. Det var derfor viktig for oss å produsere et produkt som begge kjønn ville føle seg komfortable med å ta i bruk, og vi ble samstemt enige om at aldersgruppen 18-30 år ville være den målgruppen som det ville være enklest å påvirke til å kjøpe produktet. Dette grunnet av at vi mener denne målgruppen er mer opptatt av å ta bærekraftige valg, og at det å kjøpe et produkt som en «tote bag» fremfor plastposer, er et enkelt steg i riktig retning.

Det å komme frem til navn på merkevaren var vanskeligere enn vi hadde sett for oss. Vi tok i bruk den digitale synonymordboken da vi ville finne noe unikt, men samtidig noe som hadde en betydning for hva vi ønsket å utrede. En på gruppen kom med forslaget om «Genuin» med definisjon av at en er ekte og naturlig, og etter en kort avstemning kom vi raskt frem til at dette navnet var både enkelt, delikat og en får følelse av at det er noe «eksklusivt».

Dessverre ble skuffelsen stor da vi fant ut av at dette navnet var i bruk. Vi var alle veldig fornøyd med valget av navn, og vi kom ikke frem til noen bedre navneforslag som gjorde at vi kom inn på tanken «GenuinT».  Genuint som ved å benytte seg av produktet fremfor en plastpose er genuint, det er mer naturlig og ekte.

Opprettelsen av produktet og nettbutikken
Heldigvis var ikke det ønskede navnet tatt i bruk, og etter å ha lest blogginnlegg fra tidligere studenter fant vi et godt tips om å kjøpe domene på «webhuset.no» der vi kun trengte å betale enkle syv kroner fremfor en hundrelapp. Vi kom raskt i gang og tok prosessen videre med å finne frem til hvor vi skulle få tak i produktene. Det var flere nettsider som kunne tilby det vi ønsket, noen leverandører med ekstreme priser, andre der leveringstiden var et større problem. Vi ønsket å få ut produktene så raskt som mulig før eksamensinnlevering, og fant derfor ut at i første omgang måtte vi finne produkter, deretter bestille opp trykking fra en annen leverandør.

Produktene fant vi til en rimelig sum fra en lokal leverandør, der vi raskt bestilte opp et visst antall og fikk hentet det kort tid etter. Ettersom vi laget logoen selv ved bruk av Photoshop, kunne vi enkelt gjøre research og valgte å bestille logo med utførelse av jobben med trykking hos et lokalt trykkeri. Etter noen korte dager var produktet ferdig, og vi kunne raskt komme i gang med produktbilder, redigering og fremstilling av nettbutikken.

Markedsføring på sosiale medier
For å kunne markedsføre oss på best mulig måte, og for å bli lagt merke til hos den utvalgte målgruppen, valgte vi å benytte oss av plattformene Facebook og Instagram. Dette på grunnlag av at vi mener dette er de to kanalene som vil være mest aktuelle for å nå ut til målgruppen. Dette var en relativt smertefri prosess, da vi alle har egne kontoer på de utvalgte plattformene, og etter å ha blitt introdusert tidligere i semesteret om hvordan en bør markedsføre seg, fikk vi raskt markedsført oss på begge kanalene på en effektiv måte.

Fastsettelse av OKR-mål
Når vi skulle fastsette våre Objects and Key Results, valgte vi å sette oss noen høye mål etter inntrykk av at det ville være bedre å sikte høyt fremfor lavt, slik at vi ville ha noe å strekke oss etter under prosessen. Det skal sies at vi gjorde dette før selve lanseringen, og at vi raskt fant ut av at målene var noe høyere enn de burde være. Vi har ukentlig fulgt opp målene, justert etter antall salg og aktivitet på nettbutikken, og våre siste justeringer viser vi til denne fastsettelsen.

Objective: Lansere en velfungerende nettbutikk med tilhørende stilren og attraktiv gjennomføring
KR1: 200 følgere på Instagram og 200 likerklikk på Facebook (6/10)
KR2: 700 besøkende i nettbutikken (7/10)
KR3: 25 salg i nettbutikken (7/10)

Vi er enige om at våre tre Key Result vil være oppnåelige, og vi har jobbet hardt for at vi skal kunne nå alle tre. Etter spredning av reklame for nettbutikken på våre kontoer på Instagram og Facebook, har vi snart nådd målet om følgerbase og likerklikk på begge kanaler. Vi har solgt 20 produkter, noe som vil si at det er store muligheter for at vi vil kunne klare å selge 5 produkter til. Vi er over halvveis når det kommer til antall besøkende, og ser på dette som det mest utfordrende målet, men vi håper på å komme nærmest mulig det ønskede resultatet.

Lansering av Genuint
Alt var klart for at vi kunne lansere nettbutikken vår den 4.mai, og etter å ha testet ut funksjonene med kundereisen der vi gikk gjennom fasene med å legge produkt i handlekurven, betaling, frakt og utsjekk følte vi oss klare. Vi markedsførte oss på sosiale medier noen dager i forveien om lanseringsdato, og på selve dagen at nettbutikken skulle være tilgjengelig fra kl.12:00. Vi opplevde ingen problemer med selve lanseringen og på bare noen få timer hadde vi fått solgt over 10 produkter, noe vi sa oss svært fornøyde med. Ettersom vi valgte å ta ansvar selv for å få levert pakkene, kunne vi enkelt levere til kundene som vi har et bekjentskap til. Kundene som derimot bor utenfor Oslo-området, har vi effektivt postet pakker til hver eneste dag. Vi benyttet oss av pakkeløsning med en stor A4-konvolutt som rommet nok til produkt, ordrebekreftelse og en hilsen fra oss. Sistnevnte følte vi gjorde det mer personlig, og vi ønsket å få frem til våre betalende kunder hvor mye vi setter pris på handelen.

Personlig læringsutbytte
Det har vært en spennende og lærerik prosess med å sette opp en nettbutikk uten noen erfaring. Jeg har kjent på tidspress og møtt på tekniske problemer, som har gjort at gruppen min har måttet samarbeide godt og finne ut av løsninger sammen. Jeg sitter igjen med kunnskap om hvordan en oppretter seg nettbutikk via Shopify, lese og tolke analyser på Google Analytics, og kunnskap om hvordan jeg kan benytte meg av dette i en markedsstrategi. Dette ser jeg definitivt på som aktuelt og nyttig å kunne ta med meg videre, og som jeg stolt kan legge frem til en fremtidig arbeidsgiver.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *