Influencer marketing – fremtidsrettet markedsføring?

Ny måned som betyr nytt emne og foreleser! Vi er nå halvveis i studieløpet innenfor vårsemesteret og nå er det Karl Philip Lund som skal undervise og forelese oss i e-varehandel. Dette har jeg sett veldig frem til, og jeg gleder meg til å gå løs på gruppeeksamen som vil være å opprette og bygge opp en egen nettbutikk. Mitt første blogginnlegg for dette emne, vil jeg gå mer i dybden på influencer marketing, og verdien av å benytte seg av denne type markedsføring.

Vi ser dem på alle slags mulige digitale plattformer som Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube og også TikTok. Det er et stort gap mellom aldersgrupper og kjønn, og vi som forbrukere blir eksponert for alt fra barnevogner til tannbleking. Gruppen av mennesker som sitter på stor påvirkningskraft og som jeg snakker om er selvfølgelig – influencere. De seneste årene har det tydelig vært mer annonser der influencere har vært involvert på de store digitale plattformene, og flere virksomheter har fått øynene opp for denne type markedsføring. Noe som ikke er så rart, da vi mennesker har stor tiltro til mennesker vi ser opp til eller liker, og dette er med på å bidra til at influencer marketing både er effektivt, men også en troverdig kommunikasjonsmåte mellom målgruppen og merkevaren. Dette gjør at jeg har stor tro på at denne type markedsføring med involvering av influencere har kommet for å bli, er svært lønnsomt og er noe som flere virksomheter vil benytte seg av i fremtiden.

influence letters on floor
Skjermdump fra Unsplash.com

Influencer marketing
Definisjonen tilsvarer at det er en markedsføringskanal hvor virksomheter benytter seg av mennesker som sitter på en stor påvirkningskraft i digitale kanaler. Ved å benytte seg av mennesker som er store på digitale plattformer, gjør at en kan oppnå stor virtuell spredning og bygge opp kjennskap og kunnskap rundt merkevaren. Virksomheten vil lage og inngå en avtale, der det kan være at influencerne lager egne annonser der de fremmer merkevaren og publiserer dette i deres egne kanaler, eller at annonsøren selv markedsfører og benytter seg av influenceren sin merkevare (HER).

Fem essensielle punkter for influencer marketing
Om du som en virksomhet vurderer å endre strategi rundt markedsføring og benytte deg av influencere, er det fem punkter som er viktige å ta med i prosessen før du tar en avgjørelse om å inngå et samarbeid (HER).

 • Research
  Det er viktig å gjøre grundig research rundt hvilken plattform du ønsker å markedsføre deg på og hvilke influencere som er aktive og store på valget du faller på. I første omgang vil det være mest lønnsomt å fokusere på én plattform fremfor mange – man kan ta en vurdering om å benytte seg av flere plattformer etter hvert, ved å se hvordan markedsføringen blir tatt imot i første omgang. Tenk hvilken plattform som vil være mest relevant for det virksomheten tilbyr av varer og/eller tjenester, og hvilke influencere som har store tall av følgere på den aktuelle plattformen.
 • Budsjett
  Lag et budsjett som skal stå for strategien rundt planlegging, utførelse og gjennomgåelse. Når en inngår et samarbeid innenfor influencer marketing krever det at virksomheten holder tett oppfølging og går over arbeidet som blir publisert. Det kan raskt skje misforståelser som kan føre til feil som vil være nødvendig å rette opp i potensielt sett FØR det blir publisert. Det vil derfor være høyst viktig at budsjettet er satt oversiktlig, slik at det vil være forståelig for den andre parten.
 • Mål
  En kan fort bli ivrig å sette seg store mål når man går inn for et samarbeid med influencere, da dette er kjent for å skape økt salg og merkekjennskap. Det er derfor spesielt viktig å holde beina på jorda og klare å begrense seg med valg av mål og heller starte i det små. Eksempler på dette kan være at virksomheten vil øke antall i en bestemt kundebase, øke salgprosent av en produktkategori, eller nå ut til en helt ny målgruppe med det merkevaren tilbyr.
 • Budskap
  Noen influencere kan vise til at de sitter på mye kreativitet og vil legge frem forslag for hva som vil passe for markedsføringen – men, det er ikke alltid det vil være relevant innhold som vil være aktuelt for kampanjen dere ønsker å nå ut med. Vær tydelig på hva som er viktig å fremme og hva som er uaktuelt å ha med, slik at dere har en konkret plan og enighet om hva som skal være budskapet i kampanjen.
 • Kontakt
  Som nevnt tidligere er det viktig å finne riktige influencere for det du ønsker å promotere. Derfor bør en tenke på om influenceren har fremmet innhold på sin kanal som vil være relevant for det virksomheten tilbyr. Er det utstyr til barn man selger, så bør en rette seg mot en influencer som har barn og deler dette på sosiale medier. Selger man treningsutstyr, så bør en rette seg mot en som deler en aktiv hverdag med trening. Dette vil være med på å bygge opp tillit mellom forbrukerne og markedsføringen, da det er mer troverdig at en som er opptatt av aktivitet fremmer treningsutstyr, fremfor en som ikke er kjent for å dele noe om det fra tidligere av.

  Gå gjennom den digitale profilen til influenceren og se om det ligger mye engasjement fra følgere av det som har blitt publisert. Om personen har mange følgere, men får lite respons av publikum, kan dette være et tilfelle av en har kjøpt følgere (HER). Til slutt, se over og se om influenceren har samarbeidet med andre aktører tidligere, har det gitt utslag eller har responsen vært laber?

Positive og negative faktorer
Det er tydelig at influencere sitter på stor makt når det kommer til å fange oppmerksomhet og tillitt fra følgerne deres, og at flere vil benytte seg av gruppen inn i deres markedsføring. Kanskje spesielt er det kundebasen av yngre som blir påvirket mest av denne type markedsføring, da jeg selv som er 25år kan ærlig rekke opp en hånd på at jeg har blitt påvirket flere ganger til å kjøpe produkter jeg aldri før har hatt en tanke om at jeg egentlig trenger. Tenker jeg at det til tider kan bli vel hypet opp, og at det er et unødvendig kjøp av meg når jeg mottar varen? Ja. Klarer jeg da i ettertid å unngå markedsføringen fra influencerne og ikke bli påvirket til å kjøpe noe igjen? Nei.

Hvorfor en bør benytte seg av influencer marketing
Influencer marketing skiller seg i større grad fra den velkjente tradisjonelle markedsføringen ved at virksomheten kan treffe en mer spisset målgruppe. Når man markedsfører er ikke målet å nå ut til hele befolkningen, men å treffe den utvalgte gruppen av mennesker man ønsker å rette selve markedsføringen mot (HER). Når en også kommer med noe nytt, eller skal ut på et helt nytt marked så er nøkkelen å anskaffe seg troverdighet og tillit. En influencer som har bygget opp denne tillitten med følgerne sine over lang tid kan omtrent promotere «hva som helst» da en automatisk vil tenke at hvis denne personen anbefaler og liker dette produktet – da er det hvert fall et produkt som jeg også vil like.

Baksiden av å benytte seg av influencere
Influencer marketing er en helt egen markedsføringsform som har blitt benyttet mer av de siste årene, og det vil derfor være forskjeller fra annen type markedsføring en tidligere har hatt. Det vil være viktig for virksomheten å gjøre seg kjent med markedsføringsloven sine krav, av at markedsføringen som influencerne promoterer på sin kanal vil stå i samsvar med det som blir krevd.

Fire influensere felt på tre måneder: - Personlig vendetta
Skjermdump fra VG.

I juli 2020 ble fire influencere felt ved at innholdet de reklamerte på deres profiler gikk imot loven, og at de har brutt retningslinjene som er satt ved at de markedsfører for produkter som er med på å skape og bygge kroppspress (HER). Andre influencerne har også vært for dårlige til å vise til at det de promoterer er et samarbeid med en aktør, og dette blir sett på som skjult reklame (noe som er forbudt). Det vil derfor være viktig for virksomheter å gjøre seg kjent med at innholdet de ønsker at influencerne skal promotere samsvarer med loven, slik at de kan beskytte seg mot et eventuelt søksmål om det skulle oppstå. Dette kan være utfordrende for begge parter, men det er høyst nødvendig å sette seg inn i og vil spare virksomheten for eventuelle problemer som kan oppstå etter et samarbeid (HER).

Avslutningsvis vil jeg fremme at det ligger en trygghet bak å bruke tradisjonell markedsføring da det er dette flere virksomheter er aller best kjent med, men det er også interessant å se behovet som kan oppstå ved en digital fremtid der influencere kan være en gruppe som dominerer når det kommer til å markedsføre. Jeg ser for meg at flere vil benytte seg av dette fremover, spesielt aktører som tilbyr produkter og tjenester for en yngre målgruppe.

Kilder:

1 kommentar til “Influencer marketing – fremtidsrettet markedsføring?”

 1. Hei Trine!

  Her syns jeg du har skrevet et godt innlegg 😀 Det er interessant, nyansert og innsiktsfullt – bra jobbet! Jeg liker strutkuren du bruker godt, med tydelig oppbygging, hoveddel og avslutning, i tillegg til underoverskrifter og punktlister. Du er nøye med kildehenvisning, hvilket også er alfa omega.

  Hvis jeg skal gi et lite pirk, kunne det vært å referere i løpende tekst på en annen måte enn «(HER)», og heller markere setningen du referer til i teksten med hyperlink, slik at det ser mer ryddig ut. Eventuelt kan du velge å skrive navnet på kilden i parentes bak også, dette ser du litt selv.

  Alt i alt et veldig flott blogginnlegg, fortsett slik! 😀

  Stine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *