Kari Traa – en forretningsmodell som skaper og leverer verdi

En får høre om vellykkede organisasjoner som lykkes med blant annet å skape og levere verdi, bygge opp merkekunnskap og -kjennskap, og har en strategi som har gitt en gradvis økning som videre har ført til belønninger for organisasjonen. Cecilie Staude har snakket om forretningsmodeller som akkurat fører til dette og i hvor stor grad det er viktig å ha en modell som passer til merkevaren og markedet en skal ut på. I dette innlegget vil jeg fortsette å trekke frem faktorer som har ført til en suksess for merkevaren Kari Traa. For å gi en kort definisjon på hva en forretningsmodell er, og hva den bygges opp av sier Staude «en forretningsmodell består av å definere hvordan et selskap leverer verdi til sine kunder, får kundene til å betale for verdien, og omdanner betalingen til overskudd.» De sentrale elementene som er med i en forretningsmodell og som jeg vil gå mer i dybden av er markedssegment, verdiløfte, leveringsverdi og verdifangst.

Skjermdump fra Estudie.no

Markedssegment
Kari Traa viser til at deres produkter er rettet mot den aktive kvinnen, som foretrekker å kle seg «sporty» både til trening og hverdags. Det er et stort spekter innenfor markedssegmentet deres, da de produserer blant annet treningsklær, småvarer, sko, ytterbekledning og baselayer bestående av materiale som er teknisk, men også ull. Dette gjør at merkevaren kan rette seg mot flere behov som kan forekomme i forskjellige målgrupper, der vi kan finne forbrukere som har et behov om å kjøpe seg ullundertøy eller treningsklær. Kari Traa har hatt en enorm vekst med å gå fra å selge luer og ullundertøy, til nå ha produkter innenfor flere kategorier. En kan si at de har klart å identifisere og analysere kundebehov som har ført til at de har sett gunstigheten av å møte forbrukerne ved flere behov.

Verdiløftet
Merkevaren har klart å bygge seg opp ved å vise til at de bruker materialer med god kvalitet i deres produkter, blant annet deres ullundertøy der de viser til at de bruker merinoull fra sertifiserte farmer som har fokus på dyrevelferd fra New Zealand og Australia (HER). Dette er med på å skape et verdiløfte om at forbrukerne får ekte kvalitetsprodukter som har noe unikt ved seg, som også kan skille seg ut fra deres konkurrenter. Dette bygger på merkevareverdi, der forbrukerne kan se verdien av å kjøpe og benytte seg av produktene deres, da de tilføyer verdi og utfyller behov. Kari Traa viser også til at de har et spekter innenfor produkter som passer til ulike målgrupper og skiller seg ut fra deres konkurrenter ved at de liker å utforske med farger og design som skal være kult og trendy.

karitraabackinthedays
Skjermdump fra Karitraa.no

Leveringsverdien
Kari Traa klarer å nå alle forbrukere ved å markedsføre seg på flere plattformer. De har inngått avtale med flere kjente personer som er en del av deres ambassadører som markedsfører for merkevaren på digitale plattformer som Instagram, Facebook og Snapchat. (HER) De har en fysisk butikk i Kari sin hjemby Voss, og leverer produkter til andre kjente aktører som kun baserer seg på å drive handel over nett som GetInspired og Sportamore, men også Intersport, XXL og Floyd som benytter seg av å ha nettbutikk, men også fysiske butikker. Ved å åpne opp for å selge produkter til aktører, fører dette til at man kan nå ut til enda flere forbrukere og bygge merkevaren gradvis opp som Kari Traa tydelig har klart opp gjennom årene.

Verdifangst
Kari Traa får inntekter fra privatkunder som handler fra deres egen nettbutikk, men også aktører som ønsker å inngå samarbeid og selge produktene på deres plattformer (Intersport, XXL, GetInspired..). På hjemmesiden deres viser dem til at man kan få fri frakt over en viss sum, rettigheter på returer og reklamasjon, og tilbyr betalingsløsninger som Vipps, Klarna og kredittkort. Dette gjør det enkelt for forbrukerne da de får dette tydelig frem, og det skaper ikke problematikk da det er åpnet for flere valgmuligheter – blant annet ved betaling.

Jeg mener at merkevaren Kari Traa treffer på alle punkter innenfor krav som bør oppfylles innenfor en forretningsmodell. De viser til gjennom innovasjon at de ser forbrukerne sitt behov og hvordan de skal skape og levere kundeverdi til deres markedssegment. Noe som de har tilføyet mer av er bærekraft, der de legger fokus på dyrevelferd og materialer som er laget av god kvalitet som er med på å tilføye det lille ekstra ved deres produkter. Dette er store faktorer som har kunnet bidratt til deres elleville suksess opp gjennom årene – og de neste som kommer.

Kari Traa har hatt en stigende kurve opp gjennom årene der de har tatt mange riktige valg med tanke på markedsføring, produktvalg, salg og viktigheten av å nå ut til målgruppen. Noe merkevaren selv viser til på sin nettside er at de ønsker å ha mer av bærekraftig inn i sin forretningsmodell, men sliter med kostnader som går på blant annet transport og produksjon. Det er fint og ærlig å se at dem henvender seg til folket og viser til sine svakheter der de ønsker råd og tips om hvordan de akkurat kan bli bedre på dette punktet. Det er dette min gruppe skal komme frem til i vår eksamensbesvarelse der vi fokuserer på bærekraft innenfor virksomheten. For Kari Traa har absolutt gjort mye riktig – men, det finnes punkter der de kan bli enda flinkere.

Kilder

  • https://www.karitraa.com/no-no/blog/about-us/environmental-social.html
  • https://www.karitraa.com/no-no/blog/ambassadors?sz=15

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *