Kjøpsprosessen til Kari Traa

Etter en intensiv måned med mye nytt fagstoff, mange timer foran dataskjermen under Zoom og med blogging, har jeg nå fått levert min første eksamen dette semesteret. Det føles veldig deilig, samtidig som jeg har bemerket meg ordene Arne sa til oss første forelesning «dette blir et tøft semester og dere kommer til å kjenne på at dere aldri har jobbet så mye tidligere med et fag» ..og det hadde han jammen rett i!

Ny måned, ny bolk, og – ny foreleser! Cecilie Staude er vår hovedforeleser for denne bolken når vi skal gå fra digital økonomi og forretningsmodeller med Arne Krokan, videre over til sosial kommunikasjon. Vi har allerede hatt to forelesninger og dette blir en spennende periode med gruppeeksamen rett rundt hjørnet. Forrige forelesning gikk Staude inn på kjøpsprosessen der hun gikk mer i dybden på hvilke steg vi går gjennom kundereisen, når vi skal utføre et kjøp. Jeg vil fremover blogge om relevante temaer fra forelesning og ved anledninger knytte dem opp til en utvalgt bedrift, i dette tilfellet har jeg valgt for meg Kari Traa.

Skjermdump fra Aftenbladet.no

Gulljenta fra Voss
Kari Traa er født og oppvokst i bygda Voss, der aktivitetsnivået var stort og interessen falt fort for ski. Som sekstenåring startet hun med freestyle og allerede som tjuetre år gammel var hun sitt første internasjonale skirenn. Dette var starten på en karriere innenfor å bli olympisk mester, få sølv og bronse i OL, NM-titler og vunnet verdenscupen opptil flere ganger. Traa klarte å kombinere skikarriere med å sette av tid til en annen hobby også – nemlig strikking. Traa var i et mannsdominerende område, der bekledningen til idretten oste maskulinitet, noe som gjorde at hun fikk utløp for kreativiteten sin og strikket egne luer. Dette la bekjente og andre i skimiljøet merke til og flere ville ha på seg de strikkende luene, noe som førte til at hun i 2002 tok valget om å gjøre en forretning ut av hobbyen sin – Kari Traa ble offisielt en merkevare.

For girls – by girls
Kari Traa viser til at målgruppen deres er aktive kvinner som har en aktiv, eventyrlysten og sporty livsstil. Med deres brede utvalg av ullundertøy, ytterklær og sko klarer de med sitt unike design og fargekombinasjoner å oppnå kravene til den yngre og eldre garde av kvinner. Kari Traa viser til at kvinner kan tre inn i mannsdominerende bransje som omhandler sportstøy og har kun kvinnelige medarbeidere i selskapet, der det er fokus på likestilling og kvinners rettigheter. Det er her slagordet deres kommer inn, «for girls – by girls»

Kundereisen fra søk til kjøp
Prosessen fra vi søker informasjon om et produkt eller en tjeneste, til vi gjør kjøpet kaller vi for kundereisen. Det er fra perspektivet til kunden vi følger fra start til slutt, der vi omtaler prosessen sin start når kunden har et behov eller lyst for å kjøpe – vi kaller dette for problemerkjennelse der vi får et behov for noe. I dette tilfellet kan det være et behov om at man trenger ulltøy ved at det er kaldt og man fryser, eller at man har lyst å unne seg en treningstights for å få motivasjon til trening. Når man skal kjøpe et produkt eller en tjeneste vil det som regel være at vi har spesifikke krav eller lignende, som gjør at vi foretar oss et søk for å innhente mest mulig informasjon før selve handelen – vi starter derfor en søkeprosess. Det kan være alt fra å søke på internett om ulike produkter som tilfredsstiller kravene eller svarer på forventingene man kan ha om et produkt, til at man fatter interesse for produktet etter å ha sett det i sosiale medier.

kari traa rose baselayer pattern
Skjermdump fra Karitraa.no

Etter man har fått noen formeninger om ulike leverandører og merker som kan tilby noe som dekker behovet, så må vi vurdere alternativene. Innenfor dette steget går vi gjennom alternativene og setter dem opp mot hverandre, hva kan jeg få av å velge dette produktet fra denne leverandøren, fremfor en annen? For målgruppen kan det være at man skal ha ett ullundertøy, og får opp alternativer fra Kari Traa, Devold og Ulvang. Er design mer viktig, enn hvor produktet er produsert? Etter å ha satt alternativene opp mot hverandre vil man komme til en beslutning om hvilket produkt man velger. Kari Traa sine ullundertøy er kjent for stilige fargekombinasjoner og mønster som skiller seg ut fra konkurrentene, som gjør at målgruppen som er aktive jenter vil høyst sannsynlig velge den valgte merkevaren fremfor andre. Man kommer derfor videre til å måtte ta en kjøpsbeslutning om man vil kjøpe produktet, eller ikke.

Det siste steget innenfor kjøpsprosessen er atferd etter kjøpsbeslutningen. Er man fornøyd med valget, står produktet til forventingene? Er man så fornøyd at man vil anbefale merkevaren videre, eller ikke? For den utvalgte målgruppen til Kari Traa er det mange goder som ligger til rette, ved at man får fornøyde kunder. Ettersom merkevaren er aktive på sosiale medier, kan det føre til at kunden er såpass fornøyd at hun velger å følge de på Facebook og Instagram, melder seg opp til å motta nyhetsbrev og i beste tilfelle legge ut en god anmeldelse om produktet der hun anbefaler det videre til andre.

Jeg vil avslutte med å si at Kari Traa har klart å produsere «moteriktige» produkter, der de får deres mest velkjente produktserie «rose» i ullundertøy, til å fange interesse for de som kjøper det mot kulden, men også for de som synes det er så fint at de kan bruke det som et hverdagsantrekk. De har klart å bygge seg opp en kundebase der de kan tilby et spekter av varer, som passer de forskjellige aldersgruppene. Ved at de i tillegg selger produkter fra deres egen nettside og i sportsbutikker gjør det enklere for kundene å benytte seg av merkevaren, ettersom man enkelt kan bestille det over nett, men også handle det fysisk i butikk.

PÅ FARTA: Sarah Jessica Parker på vei til event i sin egen skobutikk. Legg merke til ullstillongsen. Foto: Bauergriffin.com / MEGA.
Skjermdump fra Minmote.no

På dette bildet kan vi se verdensstjernen Sarah Jessica Parker (kjent fra «Sex and the city») som har på seg Kari Traa sin ullstillongs fra serien «rose». Det er stort at en merkevare fra Norge, som er mest kjent for å produsere og selge ullundertøy, har fått kjendiser i det store utland til å ta i bruk produktene deres.
Dette er veldig moro – all heder til Kari Traa!

Kilder

  • https://ceciliestaude.no/
  • https://krokan.com
  • https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/Bw14w/vm-soelv-til-kari-traahttps://www.karitraa.com/no-no/blog/about-us/stories-about-kt.html
  • https://www.karitraa.com/no-no/blog/trend-guide/story-behind-rose.html
  • https://no.wikipedia.org/wiki/Kari_Traa
  • https://www.minmote.no/?fbclid=IwAR1ONpFPbXoTy9ug8VDZP-x7XBEaXc4FLXck4ty9u12WAEcljmbv56X32mE#!/artikkel/24900896/sarah-jessica-parker-i-vilt-antrekk-med-norsk-detalj

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *