Mulighetenes marked av blokkjeder

I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg om filterbobler og ekkokamre, og deres påvirkning på samfunnet vårt – spesielt mot digital markedsføring og politikk. En av foreleserne mine dette semesteret, Arne Krokan gikk fra temaet nettverkseffekter videre til sosiale nettverk der vi fikk et større innblikk i hva dette går under som ulike relasjoner, -typer sosial kapital, blokkjeder og kryptovaluta. Noe som har blitt mer populært de siste årene og er den mest kjente bruken av blokkjeder er Bitcoins – men, hva er det med blokkjeder som gjør det så stort?

Blockchain, Block, Chain, Technology, Computer, Symbol
Bildet hentet fra Pixabay, ved Tumisu.

Hva er definisjonen av en blokkjede?
Selve navnet blokkjede (blockchain) kommer av at det er kjeder som er bygget opp av transaksjoner arrangert i sammenhengende blokker. Enkelt forklart kan vi si at blokkjeder er en database som er resistent, altså – hvor det er kun mulighet til å legge til data, men ikke mulighet for å endre eller slette tidligere data. I følge SNL, vil en blokkjede lagre dataen den får inn i blokker som linkes opp mot hverandre ved bruk av kryptografi. Videre kan vi lese om at dette gjør det mulig å registrere, spore og synliggjøre dataen på alle transaksjoner som er digitale. Det var i 1982 at den amerikanske vitenskapsmannen og kryptograferen David Chaum, kom opp med selve konseptet og som ble bygget videre på 1990-tallet av W.Scott Stornetta og Stuart Haber.

Kjennetegn ved en blokkjede

  • For at man skal kunne produsere en blokkjede, så må vi bygge på den første blokken, nemlig «Genesis-blokken» – denne blokken vil alltid være synlig i de andre leddene. Når data har blitt fanget inn og lagret og kommer til en bestemt mengde data som har blitt registrert så produseres selve blokken.
  • Hver blokk har sin egen tallsignatur som kalles for «hash». Etter hvert som vi kan bygge på med blokker i blokkjeden, så får hver blokk sin egen hash, samtidig som den tar deler av den forrige blokken sin.
  • Det kan oppstå falske blokker. Disse vil bli avvist ved at aktørene til blokkjeden vil analysere den og ta en avgjørelse om at den har feil plassering og uriktig hash.
  • Alle blokkene inneholder informasjon som blir sett på som unik, og dataen som er lagret inn i kjeden kan ikke endres.
Grafikk, Tom Byermoen/VG
Bildet hentet fra Tek sin hjemmeside ved grafikk av Tom Byermoen.

Bruken av blokkjede
Noe blokkjede er mest kjent for å brukes til er kryptovaluta – der man tar i bruk blokkjede for å holde en oversiktlig orden over transaksjonene av digitale valuta. I 2009 ble den første kryptovalutaen lansert og som er den mest kjente typen – nemlig Bitcoin. Gjennom Bitcoin ble teknologien om blokkjede introdusert og etter det har det fulgt på med flere nye kryptovalutaer, mesteparten som er kopier av Bitcoin, men også andre som blokkjeder som skiller seg ut.

Om du er nysgjerrig på å vite mer om blokkjeder og deres bruk, så anbefaler jeg deg å se denne videoen som forklarer det enkelt.

Blokkjeder sin fremtid i Norge
Arne Krokan snakket i forrige forelesning om blokkjeder sin bruk innenfor helsesektoren, offentlige sektoren og organisasjoner. Vi fikk et tydelig innsyn i hvordan blokkjeder er fremtiden og at flere organisasjoner kan ta det i bruk inn i deres system. Et eksempel kan være fra helsesektoren der man tidligere har måttet ta vare på alt av dokumentasjon på pasienter i papirform og holdt orden på dette. Faren for å miste viktige dokumenter, eller få lagt det i feil mappe har vært stor ettersom dette er enkle feil man kan begå når det kun er på papir. Flere benytter seg nå av å ha det digitalt, som fører til at man har alt organisert og gjør det svært enkelt å finne frem til når det skal tas i bruk. Som pasient kan man nå ha alt av dokumentasjon lagret inne på Helsenorge sin nettside, der man kan få opp data fra ulike prøver, operasjoner, legebesøk.. som gjør at man selv enkelt kan ha en oversikt over dokumentasjonen. Etter å ha kommet over nettsiden, og fått et innblikk over alle vaksiner og sprøyter jeg har tatt, så jeg raskt at det var en del år siden jeg tok stivkrampesprøyten sist – hvis du ikke har vært innom nettsiden tidligere, så anbefaler jeg deg så absolutt å ta en titt.

Det er revolusjonerende at blokkjeder kan forbindes til noe annet enn Bitcoins. Jeg kommer over en interessant artikkel fra Computer World, der de har skrevet en artikkel om hvordan vi kan ta i bruk blokkjeder inn i dagligvarekjedene for å kunne bedre matsikkerheten og sporbarheten for å synliggjøre kvalitet, produksjon og ferskheten på varene. Forslaget om bruken kommer av at man de siste årene har fått se at flere ønsker å kjøpe lokale råvarer, bærekraftig og er interessert i leverandøren og matvarens opprinnelse. Ved å ta i bruk blokkjeder innenfor dagligvarekjeder, så vil man øke kundene sine lojalitet ved å bygge på tillitt rundt det man ønsker mer informasjon om. Dette vil også bygge opp muligheten for kryptering av selve kilden for kvalitet, produksjon, ferskhet og temperaturen på transporten som gjør at man kan få mer sikker og korrekt data. I USA, kan vi finne flere kjeder som har tatt i bruk blokkjeder ved sporingssystem, blant annet Walmart, Unilever og Nestlé. Sistnevne bruker teknologien for å kunne spore opp forurensning som kan havne i deres produkter.

Jeg finner det spennende og interessant at vi kan ta i bruk blokkjeder til annet enn innenfor finansbransjen som mange flest forbinder det med, og at vi kan utvikle det videre inn i helsesektor og industri. Dette er et sikkert tegn på at blokkjeder har mange muligheter i samfunnet og at dette er noe Norge burde se nærmere på både i helsesektor og innenfor dagligvarehandelen. Jeg ser på det som en fordel for dagligvarekjedene som tar i bruk blokkjeder for sporing og sikkerhet rundt produkter og transport, da dette kan føre til økt merkevarebygging som igjen fører til lojalitet og tillitt fra kundene. Det blir spennende å følge med på prosessen videre med blokkjeder, og se hva slags andre muligheter som kan dukke opp – og forhåpentligvis i fremtiden se at Norge er en av nasjonene som er ledene på det.

Kilder:

1 kommentar til “Mulighetenes marked av blokkjeder”

  1. Hei Trine!

    Flott innlegg 🙂 Forklaringen din av blockchain er god og lettfattelig. Fint at du også drøfter rundt hvordan blockchain-teknologien kan bli brukt i Norge i fremtiden! Utdyp gjerne mer på hvordan dagens saksbehandlingssytemer i kommunale- og statlige nivåer fungerer. Dette gjør at du understreker viktigheten av blockchain-teknologien ytterligere 🙂 Det blir også tydeligere for lesere å se sammenligningen av dagens systemer vs. blockchain som etterhvert kommer til å bli fremtiden.

    Godt skrevet og masse lykke til videre med bloggingen 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *