Filterboble og ekkokammer – et utslag for det politiske valg

I mitt forrige blogginnlegg viste jeg til den digitale plattformen Bookis, som er en digital bruktbokhandel der man kan kjøpe brukte bøker for en billig penge, samtidig som man gjør en innsats for miljøet og for sin egen lommebok. En relevant plattform for spesielt studenter som skal kjøpe pensumbøker, men også andre mennesker som er interesserte i å lese og ønsker å handle brukt. I forrige forelesning gikk vi videre fra plattformer og transaksjonskostnader, til at Arne Krokan gikk videre til tematikken filter og mer i dybden på filterbobler og ekkokammer.

Should I fear the 'Filter Bubble'? | by Kat Clinton | Medium

Bruk av filterbobler
Når du går inn på en nettside, så vil du som oftest søke etter et spesielt produkt eller kategori som du leter etter. Når du har fått tastet det inn og trykket på søk, så vil en algoritme inne på nettsiden sortere inn informasjon fra det du søker etter, basert på informasjon om deg – i følge SNL, kaller vi dette for en filterboble. Selve begrepet kommer fra boken «The Filter Bubble» fra 2011, som er skrevet av den amerikanske internettaktivisten Eli pariser. Her kan vi lese om det han mener er de store, farlige konsekvensene av at vi kan bli fanget inne i en filterboble som fører til at vi ikke vil bli eksponert for informasjon som kan utforme synet vårt på ting i verden.

Denne type filtreringssystem blir sett på som fordelaktige, ettersom når man handler på nett kan algoritmene fange opp søkeordet og vise deg lignende merkevarer som heter det samme, enten som alternativer på nettsiden eller reklame. Du har kanskje klikket deg innom en nettside og søkt etter klær fra Nike, og lagt merke til at reklamene du får opp på sosiale medier som Facebook og Instagram viser til produkter fra Nike? dette er en algoritme som har fanget opp hva du har rettet interessen for, og viser deg lignende alternativer til ditt søk. Dette er en fordel for digital markedsføring med filterboblene, men finnes det også andre ulemper?

Ulempen ved filterbobler
Når jeg skal skrive et blogginnlegg og vil ta i bruk artikler fra nyhetsverdenen, så vil søkeordet jeg skriver inn rette seg mot artikler som går i samsvar med det jeg har skrevet. Da får jeg opp opptil flere artikler som går overens med det jeg leter etter, men ulempen med dette er at jeg ikke kan få se andre artikler som kan rette seg mot andre synspunkt av saken. Det kan være jeg søker etter en nyhetssak og får opp artikler som viser til artikler som støtter mitt perspektiv, men som kan skjerme meg fra å lese andre artikler som er motstridene mot mine personlige meninger. Dette gjør at man ikke får tilgang på andre sine synspunkter og perspektiver, ettersom algoritmene finner de artiklene som skal passe mitt søk best mulig og viser oss alternativer mot hva den tror vi vil se – som gjør at vi havner i en filterboble.

Fange i et ekkokammer
Når vi havner i en filterboble vil ekkokammer være en metafor for at vi blir fanget i det. Om du etter nyttår trykker «liker» eller melder deg inn i grupper på Facebook om treningsglede og lavkarbo så vil algoritmene fange opp aktiviteten, og du vil de neste dagene se en logg full av aktive mennesker og diettplaner som skal fylle dine behov. Dette fører til at vi blir fanget i et ekkokammer der vi kun blir filtrert for annonser og lignende som skal tilfredsstille våre interesser og behov etter hva algoritmene har fanget opp. For noen kan dette være veldig ideelt, for andre bare veldig irriterende. Dette er noe jeg selv har opplevd, men som jeg ser forbi da det ikke påvirker meg på noen måte – men hva om når det gjelder politikk og politiske valg, kan det påvirke oss på en negativ måte?

Deceive, Deception, Lies, Magnifying Glass, Philosophy
Bildet hentet fra Pixabay, ved OpenClipart-Vectors

Politiske effekter av filtrering
Mange av oss har nok fått med seg valgkampen som har foregått i USA, der vi finner to tydelige delte grupper mellom supportene til Donald Trump og Joe Biden. Vi har også lest ulike nyhetssaker om menneskene som støtter Trump og blir sett på som en egen gruppe av supportere med et syn som har skapt reaksjoner blant flere. Det som kan oppstå når du havner i en filterboble som algoritmer har tilpasset etter innhold de mener passer dine interesser, er at ved et politisk valg så kan algoritmene vinkle inn til spesifikke synspunkt som kan rette deg mot en side – som kan påvirke utfallet av valget. Dette kan være helt avgjørende for et politisk valg, da det kan gå utover flere parter hvordan utfallet blir, og algoritmene kan føre til at enkelte kun får opp en side av saken, imens den andre kan bli skjult, da den ikke går samsvar med våre interesser.

I følge Aftenposten, er det blitt gjennomført en studie av forskere ved «Aalto-universitetet» som kan bekrefte at digitale ekkokamre er reelle. Etter å ha hatt en gjennomgang av meldinger som utveksles og publiserer på Twitter, så viser det at brukere i stor grad blir eksponert for politiske ytringer de er enige i. I USA er det tydelig at partiene retter seg mot gruppene som deler partiets samme syns- og standpunkt, istedenfor å overtale og få til seg nye velgere, så har det blitt mer nyttig å sterke budskapet om politiske motstandere. Dette utløser en større konfrontasjon innenfor i politikken.

Dette tyder på at filterbobler gjør mer skade for demokratiet ved at de forsterker motsetninger og setter velgerne opp i grupper mot hverandre. Jeg synes det er skremmende hvordan vi havner i en filterboble og ikke får generell tilgang på annet materiale som kan vise oss alt i en sak. Når presidentvalget i USA var i 2020, så kan det være mange teorier om hvorfor man stemte som man gjorde. Kommer det av at man ikke ble eksponert for all informasjon, og kun så den sterke siden fremfor den svake? Jeg håper at det kan bli en endring, ved at det digitalt kan bli et skille mellom å ta i bruk algoritmer som skal fremme filterbobler og ekkokamre når det kommer til politikk og markedsføring – for det er et klart skille mellom disse kategoriene, og det kan påvirke oss mer enn vi tror.

Kilder:

3 kommentarer til “Filterboble og ekkokammer – et utslag for det politiske valg”

  1. Hei Trine!

    Flott skrevet 🙂 Fint at du innledningsvis refererer til et eldre innlegg du har skrevet. Flott at du drøfter konsekvensene med filterbobler og ekkokammer 😀

    Filterbobler og ekkokamre er ofte assosiert med negative konsekvenser. Derfor vil jeg gjerne gi deg noe å tenke på: tror du at du greier å komme på noen positive egenskaper ved filterbobler? 😀

    Godt skrevet!

  2. Tilbakeping: Konsekvenser med spredning av digital kommunikasjon

  3. Tilbakeping: Konsekvenser med spredning av digital kommunikasjon | DIG2100 (2103)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *