Bookis – den digitale bruktbokhandelen

Videre i dette faget har vi hatt som nevnt i mine tidligere innlegg om kunstig intelligens, algoritmer, VR-briller og har nå kommet til plattformer. Du tenker kanskje på oljeplattformer når du leser ordet, men i dette tilfellet gjelder det sosiale plattformtjenester som finnes ute på det store internett. Meg selv tar i bruk mange av disse daglig, blant annet Finn der jeg selger brukte gjenstander som jeg ikke tar i bruk lenger, på Tise selger jeg omtrent ubrukte klær og sko til en billig penge og en av mine favoritter etter jeg ble student – Bookis.

bookis | Bookis

Norges digitale brukthandel for bøker
Jeg kom tilfeldigvis over en annonse på Facebook som reklamerte for en digital plattform som du kunne kjøpe billige pensumbøker over nett. Ettersom disse bøkene kan koste deg hele månedsbudsjettet du får av Lånekassen, så klikket jeg meg raskt inn for å ta en titt, og fant ut at dette var helt genialt!

Bookis er en bokhandel over nett som driver med kjøp og salg av bøker fra privatpersoner rundt om i hele Norden. For å kunne benytte seg av plattformen kan du enten laste ned en app på telefonen din, eller lage deg en bruker på internett og benytte deg av datamaskinen – og det er helt gratis å opprette seg en bruker! Du kan veldig enkelt selge og kjøpe brukte bøker, og du får en oversikt over hvor mange som selger boken du ønsker deg til rimeligst pris. Hvis man er usikker om det heller hadde vært mer lønnsomt å kjøpe boken ny fra bokhandelen, så får man også opp hva den koster originalt før man bestemmer seg for å kjøpe den brukt. Det ligger også til rette for at ikke bare enkeltpersoner, men også forfattere og personer som driver bruktbokhandel kan selge bøkene deres inne på Bookis.

Introduksjonsvideoen til Bookis, der vi enkelt kan se hvordan man utfører et salg og kjøp.

Bookis viser til at målgruppen deres har et bredt spekter, der vi kan finne sparsomme studenter, voksne og eldre. Det som er fint er at du kan finne noe til enhver, om det er en pensumbok, kokebok, barnebok osv. Jeg vil si at plattformen retter seg mot mennesker som er opptatt av miljøet, ettersom det er mer lønnsomt å handle brukt enn å kjøpe nytt. Vi finner også målgruppen som vil spare penger, og ser på det mer sparsomt å kjøpe brukte bøker til en billig penge, fremfor å kjøpe nytt og lese den et fåtallsganger.

Ambisjonene deres er å spre leseglede og få fremmet bøkene som blir glemt bort, og gjemt bak andre bøker som kommer høyere opp på listen av hva anmeldere anbefaler til leserne. Ved å gjøre dette kan vi bli flinkere på sirkulærøkonomi og gjenbruk, der flere velger å finne brukt lesestoff over nett, istedenfor å kjøpe nyutgitte bøker hvert eneste år. Som Bookis skriver på deres nettside «Bøker skal ikke være bruk og kast – de skal være les og del».

Et utklipp fra Bookis sin nettside, der vi kan se en god anmeldelse fra en som jobber på bruktbokhandel og skriver at de selger flere bøker på Bookis enn på deres egen nettside i måneden.

Transaksjonskostnader ved å ta i bruk Bookis
Transaksjonskostnader er ulike typer kostnader som kan utspille seg mellom kunden og bedriften. Vi tar det i bruk for at kunder skal kunne slippe å måtte forhandle avtaler og inngå kontrakter for hver gang en større oppgave skal gjennomføres. Det blir sett på som de ressursene som går med på å gjennomføre en handel, og ved at bedrifter gjennomfører dette, senkes deres transaksjonskostnader. (Krokan 2015, s.56)

Søkekostnader er ressurser og tid som utløper seg når vi skal ta i bruk søkefunksjonen for å finne frem til det vi leter etter. Bookis har en søkefunksjon som gjør at når du skal kjøpe bøker, så kan du enten skrive inn tittelen på boken, eller forfatteren, om du har ISBN-nummeret på boken du ønsker å få tak i, så kan du også skrive inn dette. Om du ønsker å finne noe helt nytt, så er det mulig å trykke seg inn på «utforsk sjangere» og bla gjennom de ulike kategoriene for å finne en sjanger du liker. Hvis du går inn på «barnebøker» så vil neste steg være å velge mellom ulike kategorier innenfor denne type bøker. Dette gjør det svært enkelt for kundene, ved at Bookis har lagt opp til at du enkelt skal kunne finne akkurat det DU leter etter.

Informasjonskostnader er kostnadene som kommer når vi vil finne frem til informasjon om produktet/tjenesten vi skal kjøpe. Tidligere har man måttet bruke mye kostnader på dette, da det ikke har ligget informerende nok informasjon på internett, men ved at vi kan ta i bruk sosiale kjøpstjenester så vil kostnadene senkes. Bookis har ikke en funksjon som gjør at man kan legge ut bilder av boken man eier (som Finn har) – men, de har en funksjon som gjør at når man skal selge bøker, så må man angi hvilken tilstand boken er i. Dette kan for eksempel være «som ny» eller «restaurert» da vet den som skal kjøpe boken hva man kan forvente seg, og er boken veldig billig fremfor de nyeste så er det som oftest fordi den er ganske slitt og godt brukt.

Forhandlingskostnader er kostnadene som oppstår når man skal forhandle seg til en pris som gjelder selve handelen. Dette kan være pris for produktet/tjenesten og levering av det man kjøper. For å kunne senke kostnadene for forhandlinger, så vil det være at man har en fast pris på det man skal kjøpe og leveransen – for denne type plattform vil det være vanskelig å sette en fast kostnad på alle bøkene som blir solgt, da det er privatpersoner som bestemmer selv hvor mye de vil selge det for. Derimot har Bookis inngått en avtale med Helthjem når det kommer til leveranse, som gjør at hvis du velger å få boken hjem fremfor å møte selgeren, så kommer det automatisk opp en fast leveransepris som Helthjem står for – hos Bookis betaler du kun kr.45 for å få bøkene du ønsker hjem i postkassen. Dette senker kostnadene ved at om man velger å kjøpe én eller fire bøker, så er leveransekostnadene den samme for totalen.

Beslutningskostnader er kostnadene som utløper seg for hvordan kunden skal ta et valg om hva som skal kjøpes. Bookis gjør det oversiktlig og enkelt for kundene å kunne ta den enkleste beslutningen for å tilfredsstille deres valg. Det er oversiktlig i menyen, der man kan velge mellom tilstanden til boken, og plukke ut den selgeren som selger boken til den beste prisen for ditt valg og om du vil møte kunden eller få boken hjem. Dette er en enkel løsning som gjør det lettere for kundene å kunne ta beslutningene mer effektivt og ikke noe man trenger å bruke lang betenkningstid på.

Evalueringskostnader er kostnadene som utløper seg over om man faktisk har fått det man bestilte, eller om varen ikke har kommet frem – er man fornøyd med produktet man har fått? Helthjem som er ansvarlige for frakten, har ansvaret for at varen skal komme hjem til kunden og om pakken blir borte refunderer de hele beløpet for vare og levering. Dette gjør leveransen troverdig og man kan stole på at om det skal oppstå komplikasjoner at det vil bli rettet opp i. Ettersom man får en nøyaktig beskrivelse av hva man vurderer å kjøpe på Bookis, så vil man være sikker på at man har fått det man har bestilt.

Tvangskostnader er kostnadene som kan oppstå om kunden ikke er fornøyd med salget, og krever å få pengene tilbake igjen av selgeren. Om man vil benytte seg av angreretten og returnere tilbake det kjøpte produktet, krever Bookis at man melder i fra om dette innen 14 dager etter man har mottatt produktet. Om mottakeren har tatt i bruk varen, så har selgeren på sin side rett til å kreve erstatning ved verdiforringelse (om man tydelig kan se tegn til at den har blitt tatt i bruk). Bookis viser til at prosessen man må gjennom er å sende inn en e-post og oppgi informasjon om produktet som skal returneres og sende den inn til hovedkontoret deres.

Som student er jeg veldig glad for at Bookis har en oversiktlig plattform der jeg kan få tydelig informasjon om tilstand på produktet, selgerens informasjon og få opp en helhetlig oversikt over det rimeligste alternativet. Bookis gjør at jeg som student kan kjøpe meg billige pensumbøker, og ikke gjør jeg bare lommeboken min en stor tjeneste – men også miljøet. Vinn-vinn.

Kilder:

1 kommentar til “Bookis – den digitale bruktbokhandelen”

  1. Hei Trine!

    Flott innlegg! Du har skrevet rikelig med tekst og har vist at du har forstått hvordan transaksjonskostnader fungerer i forbindelse med Bookis. Topp! Du forklarer godt og skriver på en engasjerende måte. Bra jobbet!

    Jeg gleder meg til å følge deg videre, stå på med den gode jobben 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *