Virtual reality – mer enn bare spill og moro

Forrige forelesning tok Arne Krokan opp bruken av teknologi som 3D-printer, teknologisk konvergens, disruptive teknologier og VR/AR-teknologi. Etter forelesningen satt jeg med mer kunnskap om teknologien rundt virtual reality(VR), da jeg alltid har forbundet det med spill og moro, og ikke i bruk av sammenheng med arbeidslivet. Ligger det muligheter for at teknologi som virtual reality blir en større del av arbeidslivet og noe organisasjoner vil hige etter å ta i bruk?

Virtual reality og augmented reality
Som jeg nevnte tidligere, forbinder jeg selve begrepet VR med briller som man kan ta i bruk for å spille i en virtuell virkelighet med stilige effekter. Noe annerledes fra å holde en kontroll som er koblet opp mot tv-en, for her kan du være en av del av selve spillet, som du tidligere kun har styrt. Jeg har selv aldri prøvd det, men fått med meg at dette er en trend og veldig populært – ikke minst for å snakke om hvor dyrt det kan være! dette er noe jeg vil kalle for en «eksklusiv» bursdagspresang, som mange ønsker seg – men ikke kjøper selv. For hva er egentlig disse brillene alle snakker om?

Virtual reality (VR) kan bli sett på som en illusjon av virkeligheten som er generert av ulike typer innenfor informasjonsteknologi. Denne type teknologi skal få brukeren til å få en illusjon om å være på enten et virkelig- eller oppdiktet sted, og legge inn digitale og virtuelle inntrykk som mekaniske impulser eller lydeffekter, som vil erstatte sanseinntrykkene (hørsel og syn). Dette er kunstig intelligens, men for hjernen vår er det virkelighet.

Augmented reality (AR) kaller vi for en utvidet virkelighet, med tilleggseffekter som man kan legge på ekstra. Den legger til tilleggsinnhold på et bilde – dette kan være spill som «Pokèmon Go» der du kan se en Pokémon foran deg, eller Ikea som bruker denne type teknologi for at du som kunde skal kunne plassere møbler i huset ditt med mobilen før du eventuelt kjøper det.

Augmented Reality, Bicycle, Bike, Child, Cyclist, Fence
Bildet er tatt av Pexels, og hentet fra Pixabay.com

Bruken av virtual reality og augemented reality
VR går under kategorien underholdning der unge og voksne, kan spille ulike type spill for mobil, tv og data. For AR derimot, så er det mer relevant for smarttelefoner. Men, det er ikke kun til spill og moro det brukes til, vi kan også se at organisasjoner tar det i bruk til deres arbeid, og kan bruke det som en simulator. For de som skal bli flyver eller kaptein på båt, så finnes det simulatorer for dette som kan gjøre at man kan øve og trene seg opp på situasjoner som kan oppstå og lignende. Dette kan gjøre at man er mer forberedt når man skal øve i det virkelige liv og har vært gjennom lignende tidligere.

En artikkel fra SNL, viser også til at det kan benyttes for å trene på prosedyrer innenfor medisin som kirurgi. Her kan legene trene på selve prosedyren de skal gjennom før en operasjon eller teste seg på metoder, og unngå risikoen ved å skade en pasient hvis det hadde blitt utført på levende mennesker. En annen type det kan brukes til er psykiatrisk behandling for mennesker som har ulike fobier, ved å ta det i bruk i behandling, så kan man trene seg opp for å møte frykten og mestre den.

Fra spill og moro til et hjelpende hånd
Jeg fant en interessant artikkel fra Forskning.no, der lederen av NMBU sin VR-lab Ramzi Hassan, forteller om at virtual reality kan få oss til å forstå nåtiden bedre. Hassan viser til at ved hjelp av teknologien kan vi bygge modeller som er mer detaljerte og som kan gi oss en belysning over hva som skjer i områder vi ellers ikke kommer frem til. Eksempler på dette kan være det store og omfattende skredet som gikk i Gjerdrum kommune og rystet hele nasjonen. Uten å dra konklusjoner om årsaker som kunne ha vært forutsett, så viser Hassan at VR kan opplyse om steder det ligger til rette for rasfarer som fjellsider, og det ligger muligheter for at den kan opplyse om mulighetene for skred.

NORSAR: Leirskred på Gjerdrum ikke utløst av jordskjelv - Innenriks
Skredet som gikk i Gjerdrum kommune 30.12.2020 (bildet er hentet fra Dagsavisen.no)

Jeg vil poengtere at det ikke ligger til grunn for at man skal gå i dybden på situasjonen som har skjedd og tok flere menneskeliv, men om det er en mulighet for at virtual reality kan være et hjelpende teknologisk verktøy som kan bli brukt for å forutse at hendelser som dette skal skje igjen – så er det absolutt verdt å se nærmere på mulighetene for det.

Virtual reality som en revolusjon for Norge
I artikkelen nevner også Hassan at vi kan ta i bruk virtual reality som et hjelpemiddel for å kunne planlegge fremtiden bedre. Han retter seg mot hvor stort potensialet og mulighetene ligger for byggingsprosjekter av blant annet boliger og veier. Ved å ta i bruk denne type teknologi vil man kunne se forskjellige metoder for utbyggingen, hvilke materialvalg som vil lønne seg og hvordan helheten av utbyggingen vil kunne oppleves når den er ferdigstilt. Da kan man før utbyggingen starter få se hvordan det vil kunne se ut og få en større forståelse av hvordan ulike valg kan være med på å gjøre prosjektet bedre. Han viser til at teknologien har blitt mer attraktiv for designere og planleggere som ønsker å ta det i bruk i deres arbeid.

Det har lenge vært at VR har blitt brukt i fly- og båtsimulatorer, men det er også en annen type bedrift i Norge som tar dette i bruk. SHM Solutions bruker teknologien som et hjelpemiddel for opplæring, slik at deres ansatte skal kunne beherske ulike situasjoner og operasjoner som skjer ute på dekk. Dette blir som en praksis, bare at de kan føle seg tryggere på å teste seg selv da det er gjennom VR-brillene istedenfor å stå ute på dekket.
I bryggebransjen kan vi finne NCC, som bygger alt fra boliger, offentlige bygninger og industribygg. De tar i bruk VR-briller for å kunne visualisere konstruksjonene og byggene, før de bygger det. Dette gjør at NCC kan være sikre på å levere godt til kunden, ved at de kan tilby en tjeneste der man kan se omgivelsene og bygget som om de var der, fremfor å se det på et bilde. De bruker det også får å kvalitetssikre prosjekter ved å ta det i bruk under produksjon og design, og bruker AR for å ta bruk virtuelle elementer for å koordinere arbeidet i produksjonen.

Virtual reality som et belysende verktøy
Ved å se på de ulike mulighetene for hva VR kan brukes til, både for enkeltpersoner sine behovsbaserte ønsker, til at man kan ta det i bruk i ulike organisasjoner for å effektivisere og sikre arbeid – så ser man at det er et verktøy man kan bruke til mange ulike situasjoner.

At man kan ta i bruk denne type teknologi for byggeindustrien, kan både hjelpe dem økonomisk, men også være med på å bygge opp merkevaren deres. Det finnes flere avisoppslag fra kommuner som viser til at innbyggerne er redd for at de skal kunne oppleve det grufulle som skjedde i Gjerdrum, og det ligger til rette for at de som er ansvarlige for nye byggeprosjekt må vise frem tydeligere sikkerheten rundt det. Jeg har forståelse for at det kan være en redsel rundt dette, som kan føre til at flere er skeptiske til nybygg på områder som ikke har blitt klarert nok informasjon om. Som NCC viser til i deres arbeid, så er ikke VR og AR bare en fordel for deres kunder, det gjør også at bedriften kan føle seg sikrere på avgjørelser om installasjoner som skal settes opp før dem installeres som gir en stor trygghet.

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.
Når NCC skulle bygge Damsgård skole i Bergen, visste prosjekteringsleder Thomas Iversen lenge før den ble ferdigstilt hvordan skolen ville se ut ved hjelp av VR-briller. (Bildet hentet fra bloggen til NCC)

Jeg tror ikke at vi trenger å si at det skal skje i fremtiden, men om så raskt som 2-3 år at det vil være flere organisasjoner som viser til bruken av denne type teknologi innenfor deres arbeid. Spesielt byggebransjen som kan vise til prosjekter av ypperste klasse og kan gi kundene en større helhetsfølelse av hva de kan forvente seg når bygget står ferdig. Dette kan være med på å få ned kostnader på ferdigbygg som står tomme i lengre perioder, ved at kundene kan føle seg tryggere på kjøpet. Konsekvenser av at flere i byggeindustrien tar i bruk dette, kan være at det ikke vil være nødvendig å ta i bruk eiendomsmeglere i like stor grad når det kommer til kundebehandling av visning og befaring. I helheten vil jeg si at det ligger til grunne for flere fordeler enn konsekvenser ved å ta i bruk VR, med eller uten AR. Jeg krysser i hvert fall fingrene for at flere vil se mulighetene for å ta i bruk dette som et hjelpemiddel, og at når jeg skal kjøpe min første leilighet at jeg vil få muligheten til å ta i bruk teknologien før kjøp. Det hadde vært veldig moro.

Kilder:

4 kommentarer til “Virtual reality – mer enn bare spill og moro”

    1. Tusen takk for tilbakemelding, Thea! 🙂
      Etter å ha lest artikkelen fra Forskning.no, synes jeg det var veldig interresant at VR kan bli brukt for å vise områder med ras- og skredfare. Håper dette er noe man vil ta mer i bruk av, om det er mulig å kunne forhindre at slike hendelser skjer.

  1. Hei Trine!

    Her er jeg enig med Thea. Flott innlegg, og veldig bra at du har greid å koble temaet til aktuelle hendelser i Norge. Det er alltid tydelig at du jobber godt med innleggene dine og at du forstår temaene som blir tatt opp i forelesning. Det er helt supert 😀 Bonus for tiltrekkende overskrift forresten!

    Fortsett med den gode jobben! Jeg gleder meg til å følge deg videre 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *